Siirry pääsisältöön
  • ENG
  • FIN
LKOS Law Office
  • Etusivu
  • Henkilöstömme
    • Oscari Seppälä
    • Liene Krumina
    • Elvira Vainio
    • Ieva Azanda
  • Palvelumme
    • Sopimusoikeus
    • Yhtiöoikeus
    • Oikeudenkäynti | Riidanratkaisu
    • Työoikeus
    • ESG
    • Vakuutusoikeus
    • Tullaus
    • Pakotteet | Kansainvälinen kauppa
    • Legal Gym
    • Yrityskauppa
    • Logistiikka | Kuljetusoikeus | Merioikeus
    • Baltic Desk
    • Pro Bono
  • Asiakastarinat
  • Uutiset
  • Yhteystiedot
  • Meistä

Miksi kuljetusalan, offshore -toimijoiden ja merenkuluntoimialan tulisi harkita NOMA:n välityslausekkeen käyttöä?

syyskuu 19, 2024 klo 1:52

Tausta NOMA:n välitysehdoille ja käytölle

Miksi kuljetusalan, offshore -toimijoiden ja merenkuluntoimialan tulisi harkita NOMA:n välityslausekkeen käyttöä, selvitetään tarkemmin tässä artikkelissamme. Nordic Offshore & Maritime Arbitration Association (”NOMA”) perustettiin vuonna 2017 Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin merenkulkuoikeudellisten yhdistysten aloitteesta. NOMA:n toimintaan osallistuu aktiivisesti kaikkien Pohjoismaiden johtavia asiantuntijoita. Tästä syystä NOMA:n välitysehdot pohjautuvat Pohjoismaiseen pragmaattiseen riidanratkaisukulttuuriin ja ehdot nimenomaa luotiin kodifioimaan ”Pohjoismaista tapaa” ratkaista riitoja välitysmenettelyssä. Yksi NOMA:n keskeisistä kantavista tavoitteista oli saada houkutelluksi NOMA:n ratkaistavaksi tapauksia, jotka tavanomaisesti ohjataan välitysmenettelyyn Lontoossa LMAA ehtojen perusteella.

Kansainvälistyneillä toimialoilla, kuten merenkulussa-, kansainvälisessä kaupassa ja offshore-toiminnassa on hyödyllistä ja toimialaa tukevaa kehittää entistä yhtenäisempää lähestymistapaa Pohjoismaiseen välitysmenettelyyn. Konsolidoimalla toimialan lisäksi myös toimialan valitsemaa riidanratkaisua saadaan luotua kansainvälisesti uskottava riidanratkaisuelin, mikä tukee teollisuuden alati kasvavia sekä monimuotoistuvia tarpeita.

Edellä mainituista syistä merenkulkuoikeudelliset yhdistykset yhdessä toimialan teollisuuden kanssa ovat kehittäneet Nordic Offshore & Maritime Arbitration Associationin sääntöjä sekä parhaiden käytäntöjen ohjeita edistääkseen läpinäkyviä ja kustannustehokkaita välitysmenettelyjä toimialan tarpeet huomioon ottaen. NOMA:n ehtojen käyttäminen sopimusehtoina toimialalla luo kilpailuetua, mistä syystä on perusteltua, että huolitsijat, merenkulkuala, teollisuus sekä offshore toimijat, integroivat kyseisen NOMA:n riitojenratkaisulausekkeen sopimusehtoihinsa.

Miksi NOMA välitysehdot luotiin - Miksi kuljetusalan offshore -toimijoiden ja merenkuluntoimialan tulisi harkita NOMA:n välityslausekkeen käyttöä?

Kuljetusalan, offshore -toimijoiden ja merenkuluntoimialan, teollisuuden kuin kansainvälisen kaupan keskuudessa on vuosisatojen ajan käytetty yhtenä keskeisenä riidanratkaisuelimenä London Maritime Arbitrators Associationin (”LMAA”) ehtoja. Todettakoon, että toistaiseksi LMAA välitysmenettely on suosituin vaihtoehtoinen riidanratkaisumenetelmä merenkulun, kaupan ja offshore -teollisuuden aloilla myös Pohjoismaissa.

Vastapainona LMAA:n tekniselle prosessille, joka kasvattaa oikeudenkäyntikuluja välitysmenettelyssä, Pohjoismaiset toimialan toimijat ovat yhteistyössä kehittäneet NOMA:n välitysmenettelyn ehdot. Kokemuksemme mukaan LMAA -välitysmenettelyissä osapuolet usein kokevat kustannusten nousevan korkeiksi, jopa rahallisesti vähäisemmissä tapauksissa.

Todettakoon, että tarjoaa menettelynä tehokkaan riidanratkaisun muodon, mutta kyseinen menettely on erittäin rajoitettu ja räätälöity yksinkertaisiin riitoihin, joissa vaatimuksen arvo on alle 100.000 USD.

NOMA:n välitysehtojen vertailua muihin vastaavantyyppisiin ehtoihin

Todettakoon, että yksi tapa, jolla NOMA:n välitysehdot pyrkivät ratkaisemaan ikuista ongelmaa tehokkaiden ja nopeiden menettelyjen varmistamisessa, on NOMA:n tekstien virtaviivaistaminen suhteessa vastaaviin kansainvälisiin ehtoihin.

Verrattuna UNCITRAL -välitysmenettelysääntöihin, joihin NOMA ehdot osaltaan perustuvat, NOMA:n -säännöt kuitenkin:

  1. Lyhentävät yli viikolla odotusaikaa pyytää välitystuomarin (jota kutsutaan myös välimieheksi) nimittämistä, jos toinen osapuoli ei ole nimennyt sellaista tai jos kaksi välitystuomaria eivät ole sopineet kolmannesta;

  2. Poistavat vastauksen välitysmenettelyilmoitukseen, jolloin vastaaja ei voi viivyttää prosessia väittämällä, ettei ole saanut ilmoitusta, eikä välitystuomioistuimen nimittämistä tarvitse odottaa vastauksen jälkeen;

  3. Poistavat mahdollisuuden pyytää tulkintaa tuomiosta, mikä poistaa myös tämän viivytystaktiikan; ja

  4. Eivät sisällä enää artiklaa tuomioistuimen nimittämistä asiantuntijoista, mikä korostaa, että asiantuntijoiden nimittäminen on epätavallista, ja vähentää aikaa ja kustannuksia, joita käytetään tällaisten asiantuntijoiden tarpeen käsittelyyn ja heidän raporttiensa analysointiin.

Lisäksi on syytä tuoda esille, että NOMA:n -säännöt sisältävät liitteinä kolme erillistä asiakirjaa. Ne on tarkoitettu tehostamaan ja auttamaan menettelyn tehokkaassa ja nopeutetussa läpiviennissä.

NOMA:n liitteet sisältävät selventäviä ja ohjeistavaa tietoa menettelyn tehokkuuden ja nopeuden turvaamiseksi

Kyseiset liitteet ovat 1) NOMA parhaiden käytäntöjen ohjeet, 2) NOMA -matriisi ja 3) NOMA -säännöt todistelun käsittelystä.

  1. Ohjeet auttavat välitysoikeutta ja osapuolia tietyissä menettelykysymyksissä. Esimerkiksi ohjeet sisältävät: a) Huomioita tapausten hallintakokoukseen (esim. onko mahdollista käsitellä asia vain asiakirjojen perusteella? Tarvitaanko kirjallisia todistajanlausuntoja tai asiantuntijaraportteja? Pitäisikö aikaa varata sovittelulle/sovintoneuvotteluille?); b) Oletusarvoiset määräajat aineiston jättämiselle, uusien todisteiden ja argumenttien esittämiselle sekä kuulemisten alkamiselle; ja c) Odotettu kuulemisen rakenne (eli avauspuheenvuorot, kuulustelut ja päätöspuheenvuorot).

  2. Matriisi tarjoaa selkeän taulukon, joka syventyy siihen, mitä tapausten hallintakokouksessa käsitellään, ja tarjoaa parhaita käytäntöjä ja käytännön vinkkejä, kuten nelipäiväisiä viikkoja kuulemisten ajaksi, irtisanomismaksuja ja tosiasiallisten yhteenvetojen käyttöä, menettelyn tehokkaaksi hallinnaksi.

  3. Todistelun käsittelyn säännöt ovat NOMA ehdoissa sujuvampia kuin vastaavat IBA:n (”International Bar Association”) ehdot. Tämä johtuu siitä, että NOMA kääntää tiettyjen menettelyvaiheiden oletusarvot. Esimerkiksi vaikka mahdollisuus pyytää asiakirjoja osapuolelta on edelleen olemassa, välitysoikeus ei voi määrätä sitä, elleivät osapuolet sitä hyväksy tai välitysoikeus toisin määrää. Vastaavasti kirjallisia todistajanlausuntoja ei käytetä, elleivät osapuolet hyväksy niitä.

Mikä NOMA ehtojen tarkoituksena on ollut ja menestyksen perusta?

NOMA ehtojen tarkoituksena on edistää Pohjoismaista pragmatismia, mutta olla samalla myös ajankohtainen välitysehtokokoelma. Brexitin tapahduttua Englannin oikeuden merkitys kuin Brexitin kaikkien oikeudellisten vaikutuksien ollessa epävarmoja, NOMA:n ehdot luovat vakautta ja kuten Michael McIlwrath on kirjoituksessaan todennut: ”epävarmuus on riidanratkaisulausekkeiden vihollinen".

NOMA tarjoaa houkuttelevan ja ennustettavan vaihtoehdon merenkulun (ja muiden alojen) riidoille, jotka perinteisesti on ratkaistu Englannissa, koska:

  1. Pohjoismaiset juristit ovat tunnetusti taitavia englannin kielessä, ja säännöissä todetaan, että englanti on kieli, jota "tavallisesti käytetään";

  2. Monet Pohjoismaiset lakimiehet ovat perehtyneet Englannin lakiin, koska se usein hallitsee sopimuksia, eikä mikään estä Englannin lain soveltamista NOMA-tapauksissa; ja

  3. Pohjoismainen järjestelmä on hyödyllinen sekoitus common law- ja civil law -järjestelmiä, painottaen kirjallisia säädöksiä tasapainossa suullisen asianajamisen taidon kanssa, sillä välitysoikeuden kuulemiset ovat keskeisiä riitojen ratkaisussa.

Pohjoismainen minimalismi näkyy ehdoissa – hyvällä tavalla

Uusilta NOMA säännöiltä olisi voinut odottaa määräyksiä nousevista aiheista, kuten välitystuomarin monimuotoisuudesta, kolmannen osapuolen rahoituksesta, avustajan käyttäytymisestä, tiivistetyistä menettelyistä, välitysoikeuden sihteereistä jne. Näiden aiheiden puuttuminen heijastaa odotetusti Pohjoismaista minimalismia, joka keskittyy perusasioihin lopullisen tuomion saamiseksi. Näillä sääntöjen aloilla on kuitenkin myös mahdollisuuksia kehittyä ja mukautua käyttäjien toiveisiin ja luonnollisesti välitysoikeus voi ottaa ne huomioon, kun se "toimii omasta mielestään tarkoituksenmukaisella tavalla".

Lyhyesti sanottuna, NOMA näyttää olevan vakuuttava vaihtoehto kaikille osapuolille ja teollisuudenaloille, sillä se tarjoaa virtaviivaiset ja kustannustehokkaat välitysoikeuden palvelut englanniksi. Vain aika lopulta näyttää, voiko NOMA Pohjoismaisen oikeusjärjestelmän vahvuuden ja luotettavuuden ansiosta tulla yhtä tunnetuksi kuin samanniminen serkkunsa.

Toistaiseksi NOMA:n ehtojen käyttö on kasvanut toimialalla tasaisesti ja oikeuskäytäntö lisääntynyt. Tämä tarkoittaa, että Pohjoismaiset juristit ovat onnistuneet kehittämään merenkulkualalle, kansainvälisen kaupan ja offshore -toimijoiden keskuuteen uuden kustannustehokkaan Pohjoismaiseen oikeuskäytäntöön perustuvan välitysmenettelyn. Toivottavasti nämä toimialat jatkossakin luottavat ja uskovat NOMA:n välitysehtojen paremmuuteen suhteessa muihin vaihtoehtoihin.

Todettakoon, että soveltuvien vakuutusehtojen ollessa The Nordic Marine Insurance Plan of 2013 (”PLAN 2013”) ehtojen artikla 1-4B kohdassa nimenomaa säädetään, että NOMA:n ehdot soveltuvat sekä parhaat käytänteet ohjesääntö. NOMA ehdoilla on PLAN 2013 vakuutusehtojen kautta merkittävä rooli merenkulkualan riitojenratkaisussa nyt ja tulevaisuudessa.

NOMA:n nopeutetun välitysmenettelyn säännöistä

NOMA:n nopeutetun välitysmenettelyn sääntöjä sovelletaan, kun osapuolet ovat erikseen sopineet siitä riidanratkaisulausekkeissaan tai muulla tavoin, ja kun riidan vaatimus ja/tai vastavaatimus yhteensä ei ylitä 250.000 USD.

Pääsääntöisesti nopeutetussa menettelyssä välitysoikeus koostuu yhdestä välitystuomarista, ja menettely toteutetaan vain asiakirjojen perusteella ilman suullista kuulemista. Lopullinen ratkaisu on annettava viimeistään 6 kuukauden kuluessa välitysmenettelyn aloittamisesta.

Aikarajat nopeutetussa menettelyssä ovat lyhyempiä kuin tavallisessa menettelyssä, muun muassa välitysoikeuden nimittämisessä ja lausuntojen jättämisessä. Lisäksi osapuolet eivät saa antaa menettelyssä enempää kuin yhden kirjallisen lausunnon vaatimuskirjelmän ja vastauskirjelmän lisäksi. Välitysoikeuden palkkiot ovat erillisten enimmäisarvojen alaisia, ja niiden lähtökohtana on enintään 5 %:a riidanalaisesta summasta, kuitenkin vähintään 10.000 USD.

Lopuksi vielä yhteenvetona NOMA:n nopeutetun välitysmenettelyn säännöistä

Nopeutetun välitysmenettelyn säännöt ovat varsin kattavat ja tarjoavat erimielisyyden osapuolille joustavuutta, esimerkiksi sallimalla sopimuksen kolmen välitystuomarin lautakunnasta tai siitä, että suullinen kuuleminen voidaan järjestää sovittaessa.

Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa esitellyt NOMA:n säännöt ovat osoittautuneet suosituiksi merenkulkutoimialan ja teollisuuden keskuudessa. Uudet NOMA:n nopeutetun välitysmenettelyn säännöt ovat tervetullut lisä NOMA:n sääntöihin, ja odotamme niiden saavuttavan samanlaisen suosion ajan myötä, erityisesti pienempiä vaateita koskevissa tapauksissa.

Kuinka NOMA välitysehtolausekkeen kanssa tulisi toimia kuljetusalan, offshore -toimijoiden ja merenkuluntoimialan toimesta?

Neuvomme mielellämme kuin teollisuus, merenkulkuala sekä off shore -toimiala voivat hyötyä ja tehostaa sopimuserimielisyystilanteissa riitojen ratkaisua käyttämällä NOMA:n välityslauseketta sopimusehdoissaan. Kerromme mielellämme lisää myös NOMA:n kuin LMAA välitysmenettelystä sekä näiden menettelyiden eroista, hyödyistä ja kustannusvaikutuksista. Avustamme kansainvälisiä päämiehiämme eri välitysmenettelyissä ja siksi neuvomme ovat käytännönläheisiä ja liiketoiminnan tavoitteet sekä päämäärän huomioon ottavia.

* * *

Aihealueen osalta Suomen vuoden kuljetusoikeusjuristiksi valittu Specialist Partner Oscari Seppälä neuvoo mielellään lisää. Seppälä edustaa säännöllisesti niin pörssilistattuja, suuria kuin keskisuuria yrityksiä merenkulun toimialaan liittyvissä kysymyksissä, off shore -toiminnan sääntelyssä, kuljetusvahinkojen vastuukysymysten selvittämisessä, pakotteiden soveltamisessa. Olemme kuljetusalan, offshore -toimijoiden ja merenkulkutoimialan toimijoiden käytettävissä. Lisäksi edustamme näitä tahoja niin oikeudenkäynneissä kuin välitysmenettelyissä eri välityslausekkeiden soveltuessa.

Lisäksi Managing Partner Liene Krumina vastaa myös mielellään tarkentaviin kysymyksiin aihealueeseen liittyen. Ole rohkeasti yhteydessä – vastaamme mielellämme kysymyksiinne!

Meistä | LKOS Law Office

LKOS Law Office on ympäristöystävällisen liikejuridiikan erikoisosaaja. Neuvomme asiakasyrityksiämme voittamaan kulloisetkin oikeudelliset haasteensa ja menestymään liiketoiminnassaan.

Toimistomme on valittu mm. 2021-2024 Suomen vuoden kuljetusoikeustoimistoksi. Olemme erikoistuneet merenkuluntoimialan-, off shore -toimialan, yhtiöoikeuden, työoikeuden, kansainväliseen kaupan, sopimusoikeuden kuin kuljetusoikeuden oikeudellisiin erityiskysymyksiin. Lisäksi avustamme riidanratkaisussa, oikeudenkäynneissä kuin välitysmenettelyissä päämiehiämme säännöllisesti.

Kerromme mielellämme lisää toimistostamme kuin osaamisestamme. Lue myös uutiset -osiostamme tarkemmin menestystarinoistamme sekä viimeaikaisista tapahtumistamme. Lisäksi seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa, kuulet viimeisimmät uutisemme ensimmäisenä.

Tahtoessanne tietää mitä palvelu intohimolla tarkoittaa, ole yhteydessä. Avustamme teitä mielellämme menestymään ja kasvamaan. Tavoitteenamme on, että yritysjuridiikan sekä liikejuridiikan palvelumme ylittävät odotuksenne.

Ole yhteydessä | LKOS Law Office liikejuridiikan edelläkävijä

**Artikkeli on tarkoitettu informaatioksi eikä ole tarkoitettu oikeudelliseksi neuvoksi.


Uusimmat julkaisut

  • LKOS Law Office | Suomen johtava kuljetusoikeuden osaaja – Palkittu 2025
    25 helmi, 2025
  • Tulossa lainsäädäntöpäivityksiä alusturvallisuuteen
    14 helmi, 2025
  • Pakotelainsäädäntö muuttuu Pakoterikos ja Pakoterikkomus
    7 helmi, 2025
  • EU tullikoodeksin uudistus etenee - oletko valmis?
    11 joulu, 2024
  • Kuinka puolustustarvikkeita kuljetetaan Suomessa
    7 joulu, 2024
  • Kuinka työntekijän irtisanominen tehdään työn vähyyden perusteella
    22 marras, 2024
  • Miten yritykset käyttävät letter of intentiä tai memorandum of understandingiä hyväkseen
    20 marras, 2024

LKOS LAW Office uutiset

Löydät täältä viimeisimmät uutisemme sekä uusimmat tiedot lainsäädännön muutoksista. 

Tilaa ohesta uutiskirjeemme saadaksesi viimeisimmät tiedot lainsäädäntömuutoksista kuin uutisemme sähköpostiisi.

Ole yhteydessä. Kerromme mielellämme lisää viimeaikaisista tapahtumista.

Asiantuntijamme käytettävissäsi. Tutustu tarkemmin liikejuridiikan osaajiimme.

LKOS Law Office Oy I office(at)lkoslaw.fi I Business ID 2666655-6
LKOS Law Office Oy website is intended for information purposes only. It should not be relied upon as legal advice nor should it be used as a basis for any action or decision.
Copyright © LKOS Law Office Oy 2016-2025 - All rights reserved.
Privacy and cookie policy